Energia potravín
Množstvo energie, ktoré dokáže ľudský organizmus získať z potravín nazývame energetická hodnota potravín.
Udávame ju v J, kJ (džauloch, kilodžauloch), prípadne v starších jednotkách cal, kcal (kalóriách, kilokalóriách).
Na obale potravinových výrobkov sa môže uvádzať energetická hodnota.
Výber potravín a ich skonzumované množstvo by malo vychádzať z činností, ktoré človek potrebuje vykonávať.
Napríklad 15 minút volejbalu spáli 210 kJ, 15 minút umývania okien 240 kJ, 15 minút prechádzky 176,4 kJ.
Úlohy
1. Vypočítajte čas prechádzky potrebný na spálenie
a) 25 g celozrnného chleba s 10 g masla a 30 g medu
b) 150 g pečeného kuraťa so 100 g varenej ryže a 100 g zemiakových hranolkov,
ak za 15 minút prechádzky dokážeme spáliť 176,4 kJ.
2. Vymyslite a vypočítajte 3 úlohy na skonzumovanie a spálenie jedla z aspoň 3 potravín.
Mechanická práca, energia, výkon a účinnosť